Een geboorteplan is een document waarin jouw wensen rondom de bevalling beschreven staan. Het zorgt ervoor dat alle zorgverleners in één oogopslag zien wat jouw verwachtingen zijn rondom je zwangerschap en bevalling. Het maken van een geboorteplan is natuurlijk niet verplicht.
Waarom een geboorteplan?
Je gebruikt een geboorteplan als communicatiemiddel tussen jou en je hulpverleners. Op deze manier kun je je gevoelens, wensen, angsten en dergelijke bespreekbaar maken. Door gebruik te maken van een geboorteplan wordt een goede samenwerking nagestreefd tussen jou, je partner en de zorgverleners.
Hoe schrijf ik een geboorteplan?
Tijdens je zwangerschap denk je na en praat je over de tijd die komen gaat. Hierdoor komen er vanzelf wensen naar boven. Hoe dichter je bij je uitgerekende datum komt hoe concreter deze wensen worden. Uiteindelijk maak je rond 30 weken een concreet geboorteplan. Een voorbeeld van een geboorteplan geven wij mee en bespreken wij later in de zwangerschap.
Met wie bespreek ik mijn geboorteplan?
Kraamzorg: In je zwangerschap neemt het kraamzorgbureau contact met je op om een afspraak te maken voor een (telefonische) intake. Het is slim om ook bij hen aan te geven dat je een geboorteplan hebt. Misschien willen zij een kopie.
Verloskundige: Rond 30 weken krijg je van ons een geboorteplan. Je kunt dit dan bespreken rond 35 weken en zo nodig aanpassen. Het uiteindelijke plan komt in je eigen map die je zelf in bezit hebt.
Gynaecoloog: Op het moment dat je tijdens de zwangerschap of bevalling wordt overgedragen aan de gynaecoloog is het belangrijk dat het geboorteplan wordt meegenomen in de overdracht, zodat zij ook in het ziekenhuis zoveel mogelijk met jouw wensen rekening kunnen houden.
Waar kan ik meer informatie vinden?
Er zijn diverse websites waar je informatie kunt vinden over bevallen en het schrijven van een geboorteplan; kijk hier gerust eens naar.
http://www.deverloskundige.nl/bevalling/tekstpagina/30/geboorteplan/
Besef goed dat er niets in het plan volledig vaststaat. Jij kunt tot op de laatste minuut van gedachten veranderen. Maar er zijn ook omstandigheden waardoor je niet bij elke beslissing betrokken kunt worden. Het is goed je dit te realiseren.